.

10 October 2006

без име

Се бориме еден против друг
за капка гордост
што и онака ја имаме премногу.

Извади си ги очите
за да гледаш подобро
Одсечи си го јазикот
за да слушаш подобро
исечи си ги ушите
за да се чуеш самиот

Убиј го најдобриот другар
затоа што ти е најдобар
и знаеш, ќе ти прости.

Крвта е вода
а водата тече во бескрај


03.06.1993

6 comments:

Ines said...

Kako samo dobro si ja opisal tragikomicnosta na covekovata zaslepena gordost...
So pesnava pokaza deka mozes bez problem i uspesno da se snajdes vo sekakva tematika...A toa e odlika na vistinskite poeti.
Mozam samo da recam:-Bravo!!!

DeadPoeT said...

Imam i drugi pesni :)

Dajte predlog za naslov na pesnava...

nemirnata said...

Јас би предлог: „Опстанок“.. Јас барем така ја доживеав песнава.. Како да се бориме за да преживејме, да опстаниме..

Иначе, не се ни сомневам веќе во твојата поетска надареност, затоа не знам шо да коментирам веќе ;)

DeadPoeT said...

Opstanok ???


Ne zezaj nemirna,
Borba za gordost ?
Za licemernost ?
Za samobendisanost ?

Neeee, ne e toa borba za opstanok...


Daj drugo...

Jana said...

Поговорката Крвта не е вода повеке не важи во денешниов свет исполнет со суровост,омраза и алчност....тоа ме тера да се запрашам што се случува,каде се лугето,дали постојат или сме опкружени со чудовишта..?тоа ме плаши навистина..предлог за песнава Страв

DeadPoeT said...

Strav ?

A od kogo ?

Od samite sebe !
Samite o pravime ova, da ne se zalazuvame, nekoj poveke nekoj pomalku, no nikoj ne e imun na survata realnost okolu nas . Ne pogaga site i ne menuva. Ili ke ztanes zver ili nema da prezivees ...

Toa se bara od nas.